KOCSIS90 Barcelona 2019.04.08


ÖSSZEFOGLALÓ A RENDEZVÉNYRŐL:

2019. április 8-án a legendás magyar futballista és VB gólkirály, Kocsis Sándor születésének 90. évfordulója alkalmából Magyarország Barcelonai Főkonzulátusa ünnepi megemlékezést tartott a barcelonai Királyi Palotában. Az esemény a KOCSIS 90 ünnepségsorozat nyitó rendezvénye volt, melynek fővédnökségét Csányi Sándor, az MLSZ elnöke, a FIFA- és az UEFA alelnöke vállalta el.

 

Az ünnepség a magyar külképviselet kezdeményezésére a katalán tartomány sportért felelős titkárával, Gerard Figueras-sal együttműködésben, a Kocsis család hozzájárulásával, az FC Barcelona elnökének Josep María Bartomeu-nak, illetve a klub veteránjai elnökének, Ramón Alfonseda-nak a támogatásával, és személyes részvételével került megrendezésre.

 

A rendezvény fő vendégei mind beszédet mondtak. Figueras úr köszöntőjében méltatta Kocsis Sándor sportteljesítményét és a magyar futballisták szerepét az FC Barcelonánál, Bartomeu elnök pedig „Hajrá Magyarok” felkiáltással zárta felszólalását. 

 

A közel 400 fős rendezvényen a Kocsis család tagjait Dr. Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára köszöntötte, majd átadta a három Kocsis testvérnek a főkonzulátus által adományozott Szent Korona replikákat. Tarlós István Budapest főpolgármestere beszédében felidézte kedvenc játékosa, az 1954-es VB gólkirálya, Kocsis Sándor emlékét. Szöllősi György, a magyar futballhagyományok nagykövete bemutatta Bodnár Zalán sportújságíró, „Kocsis Sándor, a levegő ura” című könyvét, melynek megjelenését a Rézbong kiadó e rendezvény dátumához időzítette.

 

A vendégek megtekinthették a Kocsis Sándor életét feldolgozó 10 roll-upból álló kiállítást, a Puskás Intézet Kocsis relikviáit és az FC Barcelona múzeuma által erre az estére kölcsön adott kupákat, melyeket a csapat Kocsis Sándor részvételével nyert. Bemutatásra került a roll-up kiállítást készítő Kocsis Tibor rendező, Kocsis Sándor életéről szóló rövidfilmje is. Pál „Szalonna” István és Bandája Pál Eszter énekes közreműködésével Kocsis kedvenc dalait, valamint kárpát-medencei magyar muzsikát adtak elő.

 

Az ünnepi eseményt állófogadás követte, mely alatt Pál István „Szalonna” és Bandája biztosította a zenei aláfestést. Távozáskor a vendégek ajándékcsomagot kaptak, benne a bemutatott kétnyelvű könyv egy-egy példányával, és Kocsis Tibor „Magyarok a Barcáért” című filmjének DVD-jével.

 

Az eseményt rendkívüli sajtóérdeklődés kísérte. Jelen voltak az MTVA és a Nemzeti Sport  vezetői és tudósítói, a Barca TV stábja, valamint a Mundo Deportivo, a SPORT és a La Vanguardia tudósítói is.